Knäövningar


Dessa övningar vänder sig främst till tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Just detta program är inriktat mot ffa innebandyspelare, men passar i stort sett lika bra till annan bollsport som tex fotboll. Övningarna är anpassade för att kunna vävas in i ordinarie träning. Det finns sex övningar där varje övning har olika svårighetsgrader så att spelarna, när de behärskar ett moment, kan gå vidare till nästa. Dessutom finns under varje övning en parövning där spelarna kan jobba tillsammans.

Det rekommenderas att man börjar med dessa övningar när spelarna är i 10–12 årsåldern och sedan fortsätter ha dem som en självklar del av träningen. Allt i syfte att utveckla ett rörelsemönster som ökar spelarnas chanser att förbli skadefria.

Spelarna förbereds dessutom inför en hårdare fysisk träning senare i karriären. Övningarna passar bra som en del av uppvärmningen under varje träning. Det kan vara lämpligt att variera mellan de olika övningarna och att genomföra några på varje pass. Gärna 10 – 15 minuter i tre set med 8 – 15 repetitioner.

Knäövningar (PDF)

Vi hänvisar vidare till en länk från Dagens Nyheter där det går att läsa mer om knäövningar, ffa i samband med ungdomsidrott. http://www.dn.se/sport/fotboll/15-minuter-till-skadefria-fotbollsknan